• gplus2
  • facebook
  • ON_ENERGY Hírlevél
hétfő, 22 máj. 2017 08:59

Svájciak dilemmája: legyen vagy ne legyen atomerőmű?

Ezen a hétvégén ismét terítékre került Svájcban az atomerőművek létének kérdése, 2016 után újból népszavazást tartottak ez ügyben. A szavazók többsége most úgy döntött, hogy - kerül amibe kerül - támogatja a kormánynak azt a tervét, hogy az ország mondjon le az atomerőműveiről, és térjen át a megújuló energiaforrások használatára.

A szakembereknek már a haja hullik a laikusokkal folytatott, meglehetősen egyoldalú vitáktól (az atomenergiáról való gyors átállást ellenző szakmai érvek süket fülekre találnak), meg a számtalan "jobbnál jobb ötlettől", hogy miként lehetne azt megoldani, hogy a kecske is jól lakjon, de a káposzta is megmaradjon. Jelen esetben a káposzta az energiaellátás biztonsága (természetesen az elvárt alacsony karbonkibocsátás mellett), a kecske pedig a nukleáris kockázat minimalizálása. Tekintve, hogy az atomerőművek jellemzően mindenütt a villamosenergia termelés alappillérének számítanak (un. alaperőművek), nagyon nehéz ezt a problémát egyszerűen áthidalni.

Nem véletlenül futottak neki Svájcban is már ki tudja hanyadjára ugyanennek a kérdésnek. Nagy a nyomás a politikai döntéshozókon, a zöldek folyamatosan lobogtatják a "Fukushima" feliratú adu ászt, miközben láthatóan senkit nem érdekel, hogy a japán atomkatasztrófához hasonló eset bekövetkezésének esélye - egyszerűen a baleset jellegéből fakadóan - gyakorlatilag a nullával egyenlő.

A 2011. március 11-i emlékezetes napon Japán nagy részét letarolta a tóhokui földrengés, és az azt követő, mindent elsöprő szökőár előidézte a part közelében fekvő fukushimai erőmű balesetét. Svájc parlamentje - szintén a zöldek nyomására - még az év júniusában úgy határozott, hogy - Németországhoz hasonlóan - lemond az atomenergia hasznosításáról.

Svájcban összesen öt atomreaktor üzemel négy különböző helyszínen. Beznauban két reaktor (Beznau 1 és Beznau 2) termel áramot, Gösgenben, Mühlebergben és Leibstadtban 1-1 reaktor található. Az ország energiamérlegében a vízerőművek 60 %-kal, az alaperőművi termelést biztosító atomenergia 35 %-kal szerepel, az egyéb megújuló energiát hasznosító erőművek részesedése pedig 5 %. És ez a mostani referendum ezt a bizonyos 35 %-os alaperőművi hányadot kívánja egy mozdulattal eltörölni úgy, hogy a helyébe csak hektikus megújuló energiát gondolnak léptetni. Úgy látszik, a történelem tényleg ismétli önmagát, és a svájciak sem lesznek képesek tanulni Németország esetéből.


Kövessen Minket!
Persze nem mindig volt ez így, ugyanis röviddel ezelőtt, 2016. novemberében már történt egy népszavazás ugyanebben a kérdéskörben. Akkor a svájci választók többsége elutasította azt a zöld párti kezdeményezést, amelynek értelmében az országban működő öt atomreaktorból hármat már idén bezártak volna. Tavaly a szavazók 54,23 %-a voksolt nemmel, és 45,77 %-a igennel, illetve a 26 kantonból 20-ban a nemek tábora volt az erősebb, átlagos, mintegy 44,8 %-os részvételi arány mellett.

Most annyi változás történt a referendumban, hogy 2019-re datálták azt a legkorábbi időpontot, amikor ötből az egyik reaktort lekapcsolják. Ez szakmai szempontból már valamivel jobban hangzik, de a probléma ezzel az elhatározással változatlanul az, hogy a kieső alaperőművi kapacitást nem lehet (pontosabban fogalmazva NEM SZABAD!) hektikus megújuló energiaforrásból pótolni. A rendelkezésre álló nagyon rövid idő alatt lehetetlen pl. egy hagyományos széntüzeléses, hasonló teljesítményű (alaptermelést biztosító) hőerőművet megépíteni. Viszont ha csökken az alaperőművi hányad, akkor a hektikus megújulók (nap, szél) okozta lengések komoly ellátási zavarokat idéznek elő, aminek a negatív hatásait nem lehet a végtelenségig a szomszédos kooperációs hálózatokra átterhelni, mert idővel menthetetlenül hatalmas kiterjedésű áramszünet lesz annak a következménye. Nem véletlen, hogy Japánban a rendszeres áramkimaradások miatt kényszerűen továbbra is üzemeltetni kell néhány 2011-ben lekapcsolt atomreaktort.

A svájci kormány a józan ész jegyében igyekszik azt az álláspontot képviselni, hogy az atomerőműveket addig üzemeltetnék, amíg biztonságos működésük garantált, miközben a megújuló energiaforrásokra fokozatosan állnának át.

Hab a tortán, hogy az ellenzők szerint családonként évente 3200 svájci frankba fog kerülni az átállás, bár az energiaügyi miniszter szerint ez egy erősen eltúlzott adat, állítólag egy átlagos családnak mindössze csak 40(!) frankot kell majd fizetnie az eddig megszokott energiaszámlán felül. Persze, mint emlékszünk, Németországban is hasonló optimista elképzelések voltak a várható energia árakról, ennek ellenére a világon majdnem legdrágább villamosenergia költséggel kell szembesüljenek hónapról hónapra a fogyasztók.

Bár nem szeretem ismételni magam, de a fentiek után röviden most is csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy jó lenne végre, ha e nagyon kényes stratégiai kérdésekkel kapcsolatos döntések végre ismét visszakerülnének a lelkes laikusok és politikusok kezéből a hozzáértő szakemberekhez, lehetőleg még azelőtt, ameddig egy nagyobb rendszerösszeomlás nem szakad a nyakunkba. Persze, mint mondottam, a petróleumlámpának is megvan a maga bájos hangulata. Igaz, kicsit büdös...

Józsa Péter

 

Get-Info-B-icon

Hívjon minket

Józsa Péter - Energetikus, pályázati referens:+36-30-321-3676

Váradi Szabolcs - Energetikai szolgáltatások:+36-30-773-5513

Írjon nekünk: info@onergy.hu

Ajánlatkéréshez kattintson ide!

További elérhetőségeinkért kattintson ide!

Partner Hírek

Kövess a Google Plus-on!

Klikkeljen a Követés gombra, hogy elsőként értesüljön szakcikkeinkről és exkluzív tartalmainkról!

  • facebook
  • gplus2
  • linkedin
  • twitter
  • rss
  • rss
  • Onergy Kft elérhetőségei