• gplus2
  • facebook
  • ON_ENERGY Hírlevél
vasárnap, 20 február 2011 09:27

Most akkor padlógázzal...? Folytatás

Az előző cikkünk végén feltettük a kérdést: Akkor most naperőművet, szélerőművet, biogáz erőművet, vizi erőművet, netán geotermikus erőművet építsünk? Melyik a legjobb?

Nézzük meg egyesével a lehetőségeket! A napenergia felhasználáshoz mire van szükségünk? Hogyan is működik a napelem?A napsugárzás a Nap által kibocsátott hő-, fény- és egyéb sugárzások összessége. A napsugárzás rendkívül nagy mennyiségű energiát ad, és csaknem az összes Földünkön lezajló természeti folyamat működtetője. A napenergia hasznosítása során a napsugárzást megfelelő szerkezetek révén közvetlenül hő energiává (napkollektorok) vagy villamos energiává (napelemek) alakíthatjuk át. A napelemek félvezető alapú technológia segítségével közvetlenül át tudják alakítani a fényt elektromos árammá, ami azonnal felhasználható, vagy akkumulátorban is eltárolható a későbbi felhasználáshoz, ami kiegészíti, és ezáltal csökkenti a vezetékes áram használatát. A napelemek, vagy más néven fotovillamos elemek a fotovillamos jelenséget hasznosítják. A Nap elektromágneses sugárzása a napelem alapanyagát képező félvezetőben szabad töltéshordozókat hoz létre, amelyek hatására a napelem fémelektródáin feszültségkülönbség keletkezik.  A napelem fény hatására működik, így közvetlen vagy közvetett (az égboltról érkező) napsugárzás, illetve egyéb fényforrás hatására is. Az elméleti energiaátalakítási hatásfok akár a 60 százalékot is elérheti, azonban a gyakorlatban ennél lényegesen kisebb hatásfokú napelemek készülnek.

Manapság a napelemeknek még elég drágák és viszonylag alacsony energiaátalakítási aránnyal működnek (mindössze 15-20%), de szerencsére a kutatások és fejlesztések következtében ezek a számok folyamatosan nőnek. Az egyes országokban pedig külön pályázatokkal és egyéb pénzforrásokkal is segítik ezek elterjedését.

És mi újság a napsütéses órák számával kapcsolatban? Fontos ez a napenergia szempontjából?

A kérdésre egyszerű a válasz: igen! Ha belegondolunk hol süt a legtöbbet és a legerősebben a nap a földünkön? Igen, a válasz az egyenlítőhöz minél közelebb (pl.: Afrika). Persze nem feltétlenül kell csak Afrikában gondolkodnunk, hiszen nálunk Magyarországon is jól alakul a napsütéses órák száma (1850-2250 óra között). Azaz egyszerűen megállapíthajuk, hogy a termelt energia is sokkal több lehet ahol többet süt a nap!

A napelemparkok olyan létesítmények, ahol a napelemeket koncentráltan helyezik el egy-egy település/város/létesítmény vezetékes villamos energia felhasználásának csökkentése érdekében. Az fel nem használt megtermelt villamos energiát pedig a villamos energia szolgáltatók átveszik a napelempark üzemeltetőjétől (vagyis még pénzt is kaphatunk az általunk megtermelt villamos energiáért). 

 
Fenti leírás alapján Ön szívesen használná (vagy már használja is) a napenergiát?


Következő cikkünkben a szélenergiával foglalkozunk...

Partner Hírek

Kövess a Google Plus-on!

Klikkeljen a Követés gombra, hogy elsőként értesüljön szakcikkeinkről és exkluzív tartalmainkról!

  • facebook
  • gplus2
  • linkedin
  • twitter
  • rss
  • rss
  • Onergy Kft elérhetőségei