• gplus2
  • facebook
  • ON_ENERGY Hírlevél
péntek, 28 október 2016 05:31

Ismét óraátállítás: kell ez nekünk?

2016. október 30-án vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát. Az EU 20 esztendeje egységesítette tagállamaiban az órák igazítását, azonban egyre többen hangoztatják, hogy értelmetlen ezzel gyötörni a lakosságot. A kérdés változatlan: valóban tudunk megtakarítást elérni a tologatott idővel?

Nos, a válasz nem egyszerű, mivel annyira összetett a hatása az óraátállításnak, hogy mindent nehéz lenne egyszerre figyelembe venni. De azért megkíséreljük.

A tavaszi átállásnál szinte mindenki fáradtabbnak érzi magát a hiányzó egy óra alvás miatt. Persze erre lehet mondani, hogy korábban kell lefeküdni. Ez nagyon okos gondolat, csak éppen a szervezetünk nem óhajt azonnal engedelmeskedni a józan észnek, és változatlanul a megszokott időben érkezik az alvásciklusunk. Azaz, ha eddig 23:00 órakor sikerült elaludnunk, akkor jónéhány napig, esetleg hétig bizony csak éjfél tájban jön álom a szemünkre. Mivel is jár ez? A kevesebb alvásnak köszönhetően dekoncentrációval és folyamatos fáradtság érzéssel kell napközben küzdenünk. A statisztika könyörtelenül igazolja, hogy ilyenkor ugrásszerűen megnövekszik a közúti balesetek száma, illetve azok súlyossága is fokozódik.

Az óraátállítás egyik lényeges buktatójára svéd kutatók világítottak rá, ugyanis az átállást követő napokban különösen magas az infarktusok száma, akár 5(!) százalékkal is többen eshetnek át szívrohamon ilyenkor, mint az év bármely más időszakában. Ezt a bioritmus jelentős változása okozza. Ráadásul a szívbetegségekre hajlamos személyeknél tavasszal az egy órával kevesebb alvás is nagyon komoly rizikófaktornak számít.


Kövessen Minket!
Nézzük, hogyan viszonyulnak az átállításhoz az állatok. Bizony, rájuk is komoly hatással van az órák tekergetése. Ugyanis amíg az emberek nemes egyszerűséggel átállítják az óráikat, addig a természetben ez nem megoldható. A vadon élő állatok komoly veszélynek vannak kitéve például a nyári időszámítás kezdetén. Ilyenkor sokkal több a vadgázolás, mivel az állatok azt hiszik, hogy hajnalban még biztonságban vannak az utak mentén, holott egy órával korábban indul a forgalom. Ez menthetetlenül a vadbalesetek számának ugrásszerű emelkedéséhez vezet, ami bizony nemcsak az állatok, hanem az emberek életébe is kerülhet, az ilyen eseteknél keletkező tetemes anyagi kárról nem is beszélve.

Az óraáttállítás a haszonállatokat (és ezáltal a gazdák pénztárcáját is) megviseli, ugyanis felborul az állattartó gazdaságok jól szervezett rutinja. A napi munka korábbi, illetve későbbi megkezdése az állatokat mérhetetlenül megzavarja. A tejelők, amelyek mindig ugyanabban az órában vannak megfejve, annyira megzavarodnak a későbbi vagy korábbi fejéstől, hogy drasztikusan lecsökken a tejük mennyisége. Jó néhány napba is beletelik, míg megszokják az új rendet az istállókban.

És végül, a sok apróságnak tűnő tévedés, hiba, baki, súlyosabb esetben informatikai rendszer összeomlás, amit az órák össze-vissza állítgatása okoz. Ezeknek se szeri, se száma, közös statisztikájuk sincs, csak rengeteg olyan tény, mely azt bizonyítja, hogy csínján kellene bánni ezzel a látszólag spórolást eredményező megoldással, mert bizony az összes nemzetgazdasági kár magasabb taksát jelent, mint az a néhány megtakarított megawattóra. Sőt, a szkeptikusok szerint állítólag már ez sem igaz, mivel a nem csekély mértékben emelkedő nyári átlaghőmérsékletnek köszönhetően, ha ily módon mesterségesen meghosszabbítjuk a nappalainkat, akkor ennek számos energiafogyasztást növelő hatása van - példának a klimatizálást szokták felhozni, mely nagyságrendileg több energiafelhasználással jár, mint amennyit a hosszabb nappalok által a világításon spórolni lehet.

Mivel a bonyolult életünkben már képtelenség mindent szimulálni, így időszerű lenne egy teszt évet tartani, amikor eltekintünk az óraátállítástól, és egzakt mérésekkel statisztikailag megvizsgáljuk, hogy pusztán az energiafelhasználásban van-e valóban hozadéka ennek a megoldásnak. Amennyiben van, és az valóban jelentős tétel, akkor maradjon a nyári időszámítás. Viszont mérsékejük az egyéb károkat oly módon, hogy ősszel már nem állítjuk vissza az órákat, hanem egységesítjük időszámításunkat +1 órával az év minden napjára vonatkozóan (gyakorlatilag egy másik időzónába való áttérés).

És hogy legyen némi fogalmunk, hogy mekkorák is ezek az egyéb károk. 2007-ben az Egyesült Államok kormánya úgy döntött, hogy energiatakarékossági megfontolásból három héttel korábban bevezetik a nyári időszámítást. Nehezen leírható az a káosz és zűrzavar, ami ennek következtében tapasztalható volt: számítógépes rendszerek omlottak össze, a menetrendek összekavarodtak, kereskedelmi- és pénzügyi zavarok támadtak. Bár nem szívesen beszélnek róla a hivatalos szervek, de abban az évben az energiafogyasztáson megtakarított összeg szinte elhanyagolható volt a keletkező nemzetgazdasági károkhoz viszonyítva.

(J.P.)

 

Get-Info-B-icon

Hívjon minket

Józsa Péter - Energetikus, pályázati referens:+36-30-321-3676

Váradi Szabolcs - Energetikai szolgáltatások:+36-30-773-5513

Írjon nekünk: info@onergy.hu

Ajánlatkéréshez kattintson ide!

További elérhetőségeinkért kattintson ide!

 Amikor 1889-ben felépítették az Eiffel tornyot, mindössze 20 évre tervezték a fennállását. Ma már 126 éve Párizs egyik legfontosabb jelképe, ami számos felújításon esett át a múltban. A legutóbbi átalakítás határozottan szolgálja a környezetvédelmi szempontokat is.

Partner Hírek

Kövess a Google Plus-on!

Klikkeljen a Követés gombra, hogy elsőként értesüljön szakcikkeinkről és exkluzív tartalmainkról!

  • facebook
  • gplus2
  • linkedin
  • twitter
  • rss
  • rss
  • Onergy Kft elérhetőségei