• gplus2
  • facebook
  • ON_ENERGY Hírlevél
kedd, 21 március 2017 08:04

Idén sem mentesülünk az óraállítás káros hatásaitól

2017. március 26-án vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát. A villamosenergia átsúlyozódott felhasználása miatt - pusztán gazdasági okokra hivatkozva - már értelmetlen ezzel gyötörni a lakosságot.

Becslések szerint a nyári óraállítással elérhető megtakarítás nagyjából egy napi felhasznált villamosenergia. Azaz 1/365 rész, vagyis a teljes éves fogyasztás 0,27 - 0,28 %-a. A váltakozó téli/nyári időszámítási rendszer a bevezetésekor gazdaságilag még indokolt volt, elsősorban a közvilágítás aránytalanul magas energiaigénye, meg a maitól nagyban különböző fogyasztói szokások miatt.

Decemberben kísérlet történt a parlamentben törvényi úton egységesíteni a téli és nyári időszámítást, a benyújtott javaslat szerint a nyári időszámítás egész évesre történő kiterjesztésével. A parlament egyelőre elnapolta a kérdést, elsősorban arra hivatkozva, hogy úniós szabályozás köt bennünket a jelenlegi rendszerhez.

Az egész évben egységes időszámítással már szinte mindenki egyetért (az évi kétszeri váltogatás súlyos negatív hatásai teljesen egyértelműek), a vita most épp azon folyik, hogy a nyári vagy (az eredeti időzóna szerinti) téli számítás lenne a megfelelőbb. További kérdés, hogy az únió hogyan viszonyulna egy ilyen tagállami kéréshez.


Kövessen Minket!
Az a fő probléma, hogy gyakorlatilag mindenkinek mások az érvei, függően attól, hogy iskolás gyerekeik vannak, esetleg nyugdíjasok, illetve egy- vagy többműszakos munkarendben dolgoznak, otthonülő vagy szabadban tartózkodó típusok, és még hosszasan lehetne sorolni a vitaalapot adó okokat.

Látva az érdekellentéteket kijelenthető, hogy egy mindenki számára egységesen jó megoldás nem fog tudni megszületni, de az biztos, hogy az évente kétszeri óraáttállítás - a vonatkozó kutatások eredménye alapján - egészségi és nemzetgazdasági okokból egyaránt a lehető legrosszabb változat. Kérdés, hogy a hazai és a nemzetközi bürokrácia mikor fog erről végre tudomást venni.

(Józsa Péter)

 

Get-Info-B-icon

Hívjon minket

Józsa Péter - Energetikus, pályázati referens:+36-30-321-3676

Váradi Szabolcs - Energetikai szolgáltatások:+36-30-773-5513

Írjon nekünk: info@onergy.hu

Ajánlatkéréshez kattintson ide!

További elérhetőségeinkért kattintson ide!

 Amikor 1889-ben felépítették az Eiffel tornyot, mindössze 20 évre tervezték a fennállását. Ma már 126 éve Párizs egyik legfontosabb jelképe, ami számos felújításon esett át a múltban. A legutóbbi átalakítás határozottan szolgálja a környezetvédelmi szempontokat is.

Partner Hírek

Kövess a Google Plus-on!

Klikkeljen a Követés gombra, hogy elsőként értesüljön szakcikkeinkről és exkluzív tartalmainkról!

  • facebook
  • gplus2
  • linkedin
  • twitter
  • rss
  • rss
  • Onergy Kft elérhetőségei