• gplus2
  • facebook
  • ON_ENERGY Hírlevél
péntek, 08 december 2017 08:01

Elektromos autózás III. – Izzadás és didergés

Az elektromos autók értékelésénél az egyik fontos mérőszám, az egy töltéssel megtehető út hossza. E cikksorozat első és második részét követően elérkeztünk ehhez a sokakat érdeklő kérdéshez.

Ez egy fontos paraméter, mert a fosszilis üzemanyagok kitűnően és veszteségmentesen tárolhatók. Ez a tény egy szinte behozhatatlan előny az akkumulátortelepekkel szemben, és ha az üzemanyagcellát is vesszük alapul, amelyek hidrogénnel működnek, akkor itt is megáll ez az előny, mivel a hidrogént is nagyon nehéz tárolni. Tegyük hozzá, hogy még, mert a metanol (vegyileg kötött hidrogént tárolunk) hajtású cellák már ígéretesebbek.

Az utastér hűtését nem részletezzük, mert a többletfogyasztás terhére lehet itt is fűteni. Viszont a fűtésre már nem áll rendelkezésre hatalmas mennyiségű hulladékhő. Az utastér fűtésére két lehetőség van, előzetesen egy kis akkumulátor elmélet.

A vegyi elektromos energia tárolók, az akkumulátorok, a reverzibilis kémiai reakciók által tárolják az „áramot”, vagy az ionok, - Li vagy Na, megfelelő irányba történő mozgatásával és megkötésével. Addig, míg a lúgos vegyrendszerek, a Ni-Cd, Ni-Mh, reakciói töltéskor endotermek, kisütéskor exotermek, addig az ionos rendszereknél, - ez utóbbit építik be a gépjárművekbe Li alapon, polimer elektrolittal, ez a tulajdonság minimális, tehát még szóba sem jöhet.


Kövessen Minket!
a. Minden akkumulátornak van egy ún. belső ellenállása, és ha ezt beszorozzuk a rajta áthaladó töltő vagy kisütő árammal, adódik egy veszteségi teljesítmény, ami hővé alakul. Ezt a disszipációs hőt egy fagyállós hőközeggel igyekeznek kivonni a cellák közül, megvédve azokat a hőmegfutástól. Felírhatjuk Ohm törvényét, a Rbel = ?U / I, ahol a ?U a belső ellenállás miatt bekövetkezett feszültségesés, és a mindenkori áram(I), iránytól függetlenül. A disszipációs teljesítmény P = ?U *I, mivel ezt a hőmennyiséget amúgy is kivonjuk a telepből, felhasználása fűtésre kézenfekvőnek tűnik.

b. Az akkumulátorba tárolt elektromos energiát hővé konvertáljuk, és fűtünk vele.

Jól véssük észbe, hogy a fűtésre fordított energia, a nagy teljesítményű médialejátszók, szerszámok(szervizautók) működtetése mind a gépjármű autonómiáját, az egy töltéssel megtehető út hosszát csökkentik. Vannak becslések a szakmában, hogy egy hideg téli használat akár a felére is csökkenti a megtehető úthosszat. És az már csak hab a tortán, hogy az akkumulátorok energiatárolási hatásfoka is csökken a hideggel, de a meleggel is. (Folytatjuk)

Reszler István

 

Get-Info-B-icon

Hívjon minket

Józsa Péter - Energetikus, pályázati referens:+36-30-321-3676

Váradi Szabolcs - Energetikai szolgáltatások:+36-30-773-5513

Írjon nekünk: info@onergy.hu

Ajánlatkéréshez kattintson ide!

További elérhetőségeinkért kattintson ide!

Mint tudjuk, az elektromos autók terjedésének megkönnyítése érdekében, 2016-17-ben a nyilvános töltőállomások ingyen szolgáltattak, leszámítva néhány ügyeskedő vállalkozást, ahol a parkolási díj árába be volt építve a vételezett elektromos energia ára is. 2018 januárjától ez megszűnik, de az is lényeges szempont, hogy ennek az üzemanyagként felhasznált elektromos energiának az árát eddig, az egyetemes szolgáltatási tarifa alapján határozták meg.

Partner Hírek

Kövess a Google Plus-on!

Klikkeljen a Követés gombra, hogy elsőként értesüljön szakcikkeinkről és exkluzív tartalmainkról!

  • facebook
  • gplus2
  • linkedin
  • twitter
  • rss
  • rss
  • Onergy Kft elérhetőségei