• gplus2
  • facebook
  • ON_ENERGY Hírlevél
péntek, 01 december 2017 08:27

Elektromos autózás II. – Ez a kegyetlen valóság!

Az első részben túltettük magunkat az elektromos autózás felé történő, - és államilag is ösztökélt, szerelmi vallomáson. Természetesen ez magán viselte a platonikus jelleg minden ismertetőjét, de azért a gyönyörű szép menyasszonyi ruhából azért kivillant a némileg görbe, gacsos láb is, sejtetve a közeljövő szürke hétköznapjainak a történéseit is. Ebben a részben ezt fogjuk felvázolni, mindenek előtt az elektromos autózás költségét tárgyaljuk meg.

Ha a benzin árát nézzük, akkor a kiskereskedelmi árban két nagy tétel az útalap és a jövedéki adó. A költségvetésnek ezek jelentős bevételt jelentenek, és a termelői-kereskedői árral együtt ezeket még megfejeli az ÁFA. Két síkon kell gondolkodnia a jogalkotónak:

a. Számításaink szerint(IRR), az autókba beépített akkumulátor miatt, a járművek ára számszerűen is jóval(akár x3) magasabb, mint a benzineseké, ráadásul a jelenleg gyártott elektromos gépkocsik értékének az 55-60%-t teszi ki az akku telep. 8 éves élettartamra számoltunk, garantált futott km-től függetlenül(Tesla), ennek megtérülése csak úgy lehetséges, ha a fajlagos elektromos üzemanyagár a 45-50% lesz a jelenleg használt fosszilis kőolajtermékekének, tehát óvatosan a jövedéki adóval és az ÁFA-al. Itt egy alternatívát jelenthet, ha kettéválasztjuk a gépkocsit felépítményre és akkumulátorra, a felépítmény az önrész, az akkumulátorokat pedig béreljük valakitől, pl. a VET 74-ben meghatározott, a majdani elektromos üzemanyag szolgáltatójától. Ebben az esetben nem kellene előre kifizetni a teljes akkutelepet, a konstrukció jobban hasonlítana a fosszilis üzemanyagot felhasználó járművek időegységre vetített költségmegoszlásához.

b. A NAV csak úgy tudja behajtani az adókat az üzemanyagokon, ha ellenőrzött keretek közé szorítja a töltést, - az említett VET 74 már módosítva van, és pontosan meghatározza a töltéssel kapcsolatos fogalmakat, magyarán otthon nem lehetne „tankolni csak úgy”, a házban kiépített elektromos rendszerről., - továbbá figyelembe véve az energiahordozó jellegét, előállíthatóságát, sok jövedéki csalásnak nézünk elébe.


Kövessen Minket!
c. Ha mégis engedélyeznék az otthoni töltést, akkor a töltő- akkumulátor-motor elektromos rendszere plombálva lesz, a dolog nagyjából úgy működne, mint az on-line kasszagépek, és akkor még ott a nagy kérdés, hogyan lesz behajtható az adótartalom, ha nem a szolgáltatónál keletkezik a fizetési kötelezettség.

d. Itt a szép új világ, amikor a gépkocsi forgalomba állításakor kapunk egy fekete dobozt, ami kommunikál majd a mindenkori NAV-al, regisztrálja, ki merre járt, mennyit várakozott, ki vezette a kocsit, és azt is, ha egy rejtettebb parkolóba befűtjük a kocsit drága üzemanyaggal, mert fázik a cuncimókus.

Apropó, - ha már szó esett az elektromos gépjármű fűtéséről, csak egy kicsit is gondoljunk bele, hogy most a fosszilis üzemanyagot égető járművek hulladék hőjével fűtjük az utasteret, és csak a hűtést kellett megfizetni többletfogyasztással, mert a jelenlegi párologtatós hűtőrendszerek kompresszorait forgatni kell a motor mozgási energiájával. A következő részben azt taglaljuk, hogy mibe kerül az elektromos járművek fűtése/hűtése, ami komoly hatással van a jármű, egy töltéssel megtehető út hosszára, az autonómiájára. (Folytatjuk)

Reszler István

 

Get-Info-B-icon

Hívjon minket

Józsa Péter - Energetikus, pályázati referens:+36-30-321-3676

Váradi Szabolcs - Energetikai szolgáltatások:+36-30-773-5513

Írjon nekünk: info@onergy.hu

Ajánlatkéréshez kattintson ide!

További elérhetőségeinkért kattintson ide!

Mint tudjuk, az elektromos autók terjedésének megkönnyítése érdekében, 2016-17-ben a nyilvános töltőállomások ingyen szolgáltattak, leszámítva néhány ügyeskedő vállalkozást, ahol a parkolási díj árába be volt építve a vételezett elektromos energia ára is. 2018 januárjától ez megszűnik, de az is lényeges szempont, hogy ennek az üzemanyagként felhasznált elektromos energiának az árát eddig, az egyetemes szolgáltatási tarifa alapján határozták meg.

Partner Hírek

Kövess a Google Plus-on!

Klikkeljen a Követés gombra, hogy elsőként értesüljön szakcikkeinkről és exkluzív tartalmainkról!

  • facebook
  • gplus2
  • linkedin
  • twitter
  • rss
  • rss
  • Onergy Kft elérhetőségei