• gplus2
  • facebook
  • ON_ENERGY Hírlevél
szombat, 10 szeptember 2011 03:45

Épületek energetikai vizsgálata, tanúsítása

Az energiafelhasználás racionalizálását napjainkban egyre több szemléletformáló közönségprogram, növekvő támogatási források, uniós direktívák, hazai szabályozások sokasága szorgalmazza.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében 2009. január elsejétől az új épületek esetében a használatbavétel engedélyezéséig kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni, meglévő épület esetében eladáskor vagy egy évnél hosszabb időre szóló bérbeadáskor, illetve 1000 m2nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épületek esetében. A már meglévő épületek esetén a tanúsítvány készíttetése is csak 2011. december 31-ig önkéntes, azaz hamarosan kötelezővé válik.

A szakemberek az épületek tervezésekor figyelembe veszik az energiahatékonysági számításokat is. Problémát esetenként a régi épületek jelenthetnek, melyeknek szerkezeti és gépészeti kialakítása nem mindig tükrözi a mai értelemben vett szemléletet. A tulajdonosok számára segítséget jelenthet a fejlesztésekre vonatkozó független szakértői vélemény. Az épületek diagnosztizálására helyszíni és más  vizsgálatok, számítások elvégzése szükséges, melyek alapján javaslatot lehet tenni az energiafelhasználás optimalizálására. Ezeknek a vizsgálatoknak a célja a berendezések paramétereinek megállapításán túl az, hogy az esetleges üzemeltetési, beállítási problémákra is fény derüljön. A tanúsítvány elkészítése szakértői feladat, ezért csak vizsgázott szakértők jogosultak arra. A tanúsítvány akár 10 évig érvényes.

Egy semleges tanúsító szervezet feladata ebben a kérdésben leginkább a vizsgálat, szükség esetén szakvélemény és tanúsítvány kiadása (...) átvilágítják a folyamatokat, a rendszereket, megvizsgálják a létesítmények és berendezések állapotát, s igény esetén javaslatot tesznek korszerűsítésre és folyamatoptimalizálásra. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindez a környezeti és energiafelhasználási szempontok mellett, és sokszor jelentős terheket jelentő ráfordítások ellenére nemhogy megtérül, egy idő után számszerűsíthető hasznot is jelent a vállalkozások, magánszemélyek életében (...)
 
Fontos részterülete az energiahatékonysági tanúsításoknak a felvonók megfelelő energetikai osztályba sorolása.  Az erre vonatkozó irányelv lefekteti az energiaszükséglet kiszámításának, illetve a fogyasztás mérésének módjait. A vizsgálati és tanúsítási eljárás révén a felvonó üzemeltetők képesek lesznek pontosan megállapítani a felvonók energiaszükségletét, így újabb lehetőség nyílik az energiatakarékosságra, illetve a működési költségek csökkentésére.

Az energiához kapcsolódó tényezők, energiagazdálkodással összefüggő feladatok optimalizálásához a szervezeteknek nagyon jó lehetőséget nyújt az ISO 50001:2011, valamint az EN 16001:2009 szabványok szerinti Energetikai Irányítási Rendszer (Energy Management System, EnMS) bevezetése és működtetése (...) A fosszilis energiahordozók hozzáférési korlátai és a klímavédelem követelményei is indokolják egy ilyen rendszer bevezetését. A rendszer bevezetésének nagyságára vonatkozóan nincsenek méretbeli, szakmai, vagy földrajzi korlátai, hiszen az energia, az energiával való gazdálkodás valamennyi szervezet működésében meghatározó tényező, függetlenül a körülményektől. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a rendszer bevezetése kizárólag előnyökkel jár, mivel javul az eredményesség azáltal, hogy azonosítják az energiarendszer korszerűsítésének lehetőségeit és fejlesztik az energia erőforrások hálózatát. Ezen felül a költségek is csökkenthetőek az energiafogyasztás mérése, monitorozása által.

A kötelező energetikai tanúsítás (ingatlan zöldkártya), valamint cégünk komplex épület-felügyeleti és távmérő rendszerei iránt Kapcsolat oldalunkon lehet részletesebben tájékozódni.

(Forrás: alternativenergia.hu)

Green Dawn Kft - távfelügyeleti rendszerek, automatizálási rendszerek, energia menedzsment, energia audit, energiaaudit, megújuló energia, ingatlan zöldkártya tanúsítás, geotermikus energia, zöld energia, megvalósíthatósági tanulmány, stratégiai üzleti tervezés, energetikus bérlés, épületenergia, energetika

Partner Hírek

Kövess a Google Plus-on!

Klikkeljen a Követés gombra, hogy elsőként értesüljön szakcikkeinkről és exkluzív tartalmainkról!

  • facebook
  • gplus2
  • linkedin
  • twitter
  • rss
  • rss
  • Onergy Kft elérhetőségei