• gplus2
  • facebook
  • ON_ENERGY Hírlevél

Az elsőmásodik és harmadik részt követően, a cikksorozatunk vége felé járjuk végig gondolatban, hogy mennyire is „mocskos” vagy éppenséggel zöld az elektromos autózás..

Az elektromos autók értékelésénél az egyik fontos mérőszám, az egy töltéssel megtehető út hossza. E cikksorozat első és második részét követően elérkeztünk ehhez a sokakat érdeklő kérdéshez.

Az első részben túltettük magunkat az elektromos autózás felé történő, - és államilag is ösztökélt, szerelmi vallomáson. Természetesen ez magán viselte a platonikus jelleg minden ismertetőjét, de azért a gyönyörű szép menyasszonyi ruhából azért kivillant a némileg görbe, gacsos láb is, sejtetve a közeljövő szürke hétköznapjainak a történéseit is. Ebben a részben ezt fogjuk felvázolni, mindenek előtt az elektromos autózás költségét tárgyaljuk meg.

Mint tudjuk, az elektromos autók terjedésének megkönnyítése érdekében, 2016-17-ben a nyilvános töltőállomások ingyen szolgáltattak, leszámítva néhány ügyeskedő vállalkozást, ahol a parkolási díj árába be volt építve a vételezett elektromos energia ára is. 2018 januárjától ez megszűnik, de az is lényeges szempont, hogy ennek az üzemanyagként felhasznált elektromos energiának az árát eddig, az egyetemes szolgáltatási tarifa alapján határozták meg.

Hálózat és napelemes kiserőmű „együttéléséről” kellett egy tanulmányt készítenünk. A probléma első ránézésre nem tűnt bonyolultnak, ezért hozzá is fogtunk megtervezni a betáplálási pontokra telepítendő hálózati analizátorokat, majd a napenergiából előállított és a hálózatba táplált váltóáramú rész mérésnél felmerült a kérdés, hogy mit mérjünk? Nem a valós teljesítménnyel volt a gond, hanem a meddőnél. Milyen hatással van az inverterre a meddő áram, az induktív vagy a kapacitív jellegű fogyasztók üzemeltetése?

Természetes és ciklikus ingadozás a globális felmelegedés, a napjainkban tapasztalható változások mindennemű emberi tevékenységtől függetlenül bekövetkeztek volna - legalábbis erre a meglepő eredményre jutott egy mesterséges intelligencia-alapú szuperszámítógép.

Sokak számára meglepő, de legalábbis elgondolkodtató tanulmányt publikáltak nemrégiben svéd kutatók. A vizsgálat eredményei szerint a gyerekek a globális klímaváltozás előidézői...

Bár a napelemek ára az elmúlt években csökkent, azonban a legtöbben még mindig azért nem alkalmazzák otthon a napenergiát, mert a panelek beszerzése és telepítése - hazai viszonyok mellett - nem kis terhet jelent a családok számára. Tudjuk, hogy idővel megtérül a beruházás, de eddig nem állt rendelkezésre elegendő szabad forrás a megvalósításhoz. Viszont most nagyon úgy tűnik, az anyagi kérdés rövid időn belül harmadlagossá válik egy ilyen beruházásnál.

A mai világban az egyik legnépszerűbb rövidítés az IoT, melynek jelentésével azonban sokan nincsenek tisztában. Mit takar pontosan ez a három betű?

A ma általánosan elfogadottak szerint a kőolaj és a földgáz tengeri élőlények maradványaiból keletkezett. Ezen elmélet szerint az elpusztult élőlények az üledékes kőzetekben felhalmozódva, oxigéntől elzárva bomlásnak indultak, és egy hosszú vegyi átalakulási folyamat eredményeként kőolaj- és földgáz keletkezett. De mi van akkor, ha esetleg még sem így történt, és valami okból a már kitermelt kőolaj és földgáz képes folyamatosan újratermelődni? Ennek próbáltunk utána járni.

1. oldal / 27

Partner Hírek

Kövess a Google Plus-on!

Klikkeljen a Követés gombra, hogy elsőként értesüljön szakcikkeinkről és exkluzív tartalmainkról!

  • facebook
  • gplus2
  • linkedin
  • twitter
  • rss
  • rss
  • Onergy Kft elérhetőségei